Croquembouche ja aeg jõulukinke jagada!
Nüüd aga selle magusa jõulupuu juurde tagasi!
Vaja läheb:
Taignaks:
50 g võid
70 g nisujahu
2 muna
Karamelliks:
250 g suhkrut
Kreemi jaoks:
300 ml 3,5% piima
30 g tumedat šokolaadi
4 kardemonikupra seemned, purustatult
1/4 tl jahvatatud ingverit
1/4 tl kaneeli
2 munakollast
55 g suhkrut
30 g nisujahu
Tee nii:
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Tee keedutainas. Selleks sega või 150 ml veega ja kuumuta, kuni või on sulanud ning vesi hästi õrnalt keeb. Pidevalt ja kiirelt segades sega juurde jahu. Jätka segamist kuumal pliidil umbes minut, kuni tekib tihe ühtlane mass. Tõsta pott tulelt ja lase 5 minutit jahtuda. Hakka uuesti kõvasti segama ja lisa ükshaaval munad. Sega kiirelt, kuni tekib läikiv sile tainas. Kasuta lusikat või koogipritsi ja tee suurele niiske küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile umbes 20-22 pisikest taignapalli. Jäta pallide vahele üksjagu ruumi paisumiseks. Küpseta 15 minutit, kuni pallid on paisunud ja kergelt kuldse koorikuga. Tõsta ahjust hetkeks välja ja torka terava noaotsaga ettevaatlikult igasse pallikesse auk sisse, et sellest hiljem kreem sisse pigistada. Pane pallid veel paariks minutiks ahju ning tõsta siis jahtuma.
Kreemi valmistamiseks kuumuta piima, kaneeli, kardemoni, ingverit ja hakitud šokolaadi pidevalt segades, kuni šokolaad on sulanud ja vedelik just just keema tõusmas. Tõsta pott tulelt. Teises potis klopi punakollased suhkruga heledaks vahuks. Lisa jahu, sega ühtlaseks. Hakka pidevalt segades jupihaaval juurde lisama šokolaadi-piima-vürtsi segu. Kui kõik on kokku ning ühtlaseks segatud, pane saadud segu uuesti keskmisel kuumusel pliidile tagasi, sega ja kuumuta mõned minutid, kuni kreem pakseneb ja saab läikiva ilme. Kata kreem kaanega ja sega aegajalt kuni kreemi kasutamiseni.
Pane šokolaadi-vürtsikreem terava otsaga koogipritsi sisse ja täida kõik keedukreemist pallikesed kreemiga.
Valmista karamell, selleks pane suhkur ja 3 spl külma vett laiapõhjalisse potti madalale tulele. Sega kuni suhkur aeglaselt sulab. Kui suhkur on sulanud, lõpeta segamine ja tõsta temperatuuri, oota kuni suhkrukaramell saab merevaigu tooni ja tõsta pott tulelt. Ole väga ettevaatlik, sest karamell läheb kergesti kõrbema. Et vältida karamelli kõrbemist potiseinte külge võid vahepeal külma vette kastetud köögipintsliga niisutada potiseina ja karamelli kokkupuutekohta.
Kasuta näpitsaid või väikest kahvlit, et pista kreemipallid otsapidi karamelli sisse ja "kleepida" kokku jõulupuuks. Ülejäänud karamellist tee puu ümber kuldniidid - selleks tõsta pott karamelliga otse "puu" kõrvale, torka kahvel või mõni muu terav ese karamelli sisse ja venita suhkruniidid ümber "puu".
Serveerimisel saab igaüks murda endale karamelliseid kreemipalle, miks praksuvad hamba all nagu talvine jää!
Idee: Delicious.
Kommentaarid
Soovin Sulle ka edaspidiseks sära silmadesse! Kaire
Meie pere kõige lemmikumad retseptid läbi aegade on Tom Kha Khai supp, krevetilaksa ja troopiline toorjuustukook laimi ja passioniviljaga. Mulle meeldib, et ma tean, et igal siia üles sätitud retseptil on nö kvaliteedimärk küljes, sest sa paned siia blogisse üles vaid parimatest parimad retseptid, mis sul endal kõik enne läbi proovitud on.
Tervitan, kallistan ja soovin edu,
Eva-U
Aga miks ma külastan Sinu blogi? No see on lihtsalt nii põnev ja sisukas ning kaunite piltidega. Tänan Maarjat, et tema mind teie reisi alguses Sinu blogi(de)ni juhatas.
Soovin, et Sul jätkuks ikka häid mõtteid ja põnevaid seiklusi, mida jagada.
Reelika
Marju
Tore blogi!
Triin.
Eva P ja Tuuli, suur aitäh ka teile heade sõnade eest fotode aadressil. See keerulise nimega kook on üks hea modell, peab ütlema!
Karmen
Retseptid ise ka muidugi :)
Kratt
Nele
Veel üks võimalus saada endale see ime-ime-tore raamat, mida ma kahjuks endale ise osta ei jaksa.
Siin on küll juba päris palju kommentaare, kuid siiski loodan, et ehk naeratab loosiõnn vahel ka minule.
Aga noh,
kui ka seekord ei vea
siis pikka viha ma ei pea :)
Soovin kõigile kauneid ja rahulikke jõulupühi!
Riina
minagi siis omalt poolt jätaks paar rida. (sest see raamat on küll üks komm! )
aga kommenteerinud olen varemgi. vahel lausa ei ole julgenud. nii ilusad pildid ja head mõtted ja kutsuvad maitsed ja oh. tahaks kõike ka proovida-kõikjal reisida.. :)
küll veel aega on, lohutan siis end, ja imetlen edasi.
toidu nautimine on tähtis töö ja tundub, et sina oled selle perfektselt ära õppinud! Loodan, et jätkad samas vaimus ja soovin sulle ilusat (ja kindlasti maitsvat-toredat) jõuluaega!
Sinu regulaarkunde ja parandamatu kõhuori,
Kristi Rebane.
Nii suur tahtmine on neid vaadates oma silmaga need kohad üle vaadata.
Toredaid pühi!
Urve
Mina loen sinu blogi sellepärast, et see on SINU kirjutatud. Niisama lihtne põhjus mõnel inimesel.
Kallistused Kahupealt
Jõudu ja jaksu sulle ja sinu pere. Ja kaunist Jõuluaega.
Tervitades
Jane
Mäletan, et otsisin head banaanikoogi retsepti ja niimoodi siia sattusin, sest banaanikook oli võrratu ja mahlane.See õnnestumine ja omapärased retseptid toovadki mind ikka ja jälle siia lugema ja ning katsetama.NB!olen siit väga palju retsepte ära proovinud.
Imelisi Jõule Sulle!
Kätlyn
mulle meeldib Sinu imeline maailm just selle pärast, et see on nii erinev teistest blogidest - imeilusad pildid, kaasahaaravad seiklused, põnevad jutud ja meeli äratavad kirjeldused toitude kohta. See kõik paneb mindki unistama reisimisest nendesse paikadesse ja eksootiliste maitsete avastamisest
Suur aitähh Sulle, et ka mul on võimalus Su imelisest elust osa saada. (:
Ilusaid ja rõõmsaid pühi soovides, Janet.
Ruta
Jöudu!
Vaimustava kvaliteediga fotod ning inspireerivad retseptid, eelkõige aga Sinu positiivne, rõõmus ja särav isiksus on see, mis mind siia ikka jälle tagasi toob.
Aitäh Sulle!
Merle
Imetlen Sinu ettevõtlikust, jõudu ja unistuste täitumist edaspidiseks!
Kõike head Sinu perele!
Kerttu
Ps! Teen Umamisse asja kui Oslo spetspoodidest kaasa soetatud varud lõppema hakkavad.
Viimane lemmik on membrillo retsept!
Sandra
Kauneid jõule!
Merle
Liisi
Kaunist jõuluaega ja maitseteküllast uut aastat sulle!
Laura
Ilusat Jõuluaega Sulle ja jõudu jaksu põnevate reiside ja retseptide jagamisel.
Tiia
Kaunist jõuluaega!
Reet
Tegelikult lugesin ma seda Croquembouche´i retsepti juba vähemalt viiendat korda, suu jookseb vett. Tahaks koledal kombel teha, aga ma ei tea, kas ma kohe prantslastele julgen oma esimese katsetuse mekkida anda. Peab vist teiste rahvustega enne proovima.
Aga jaksu ja jõudu blogipidamisel! Olen saanud meeletul kogusel ideid, üks kook siitsamast blogist kaunistab meie selleaastast jõululauda :-P
Kristina
Teen kindlasti uuesti ja ajan näpuga järge, et see jonnakas karamell välja tuleks:)))
Ei leidnud retseptist temperatuuri ning oma ebapädevuse tõttu panin 180'c peale. välja võttes jäid üsnagi pehmed:/
ja karamelli sain kenasti valmis, tõstisn pliidilt maha ja pärast esimese kahe pallikese kastmist oli saanud karamellist üks suur karamelliplaat.. või vähemalt tükkis jama :/
Täna lihtsalt ei edenenud vist
Suured tänud vastuse eest:)
Enamik neist olid kuldpruunid. Seda küll ainult pealt. Külgedelt olid huvitavalt valged ja tundusid veidi toored vast isegi. Tundub, et ahi ei küpseta ühtlaselt.
Samas tundus mulle, et taigen sai veidi vedel (kippus kinni jääma ja lisasin veidi vett).
Täidis oli igatahes super. Mees järab hoolimata minu ebaõnnestumisest neid pätsikesi ja kiidab.
Proovin kindlasti veel :)